Spaarders met een vermogen boven de 250.000 euro bij SNS, ASN en Regiobank gaan per 1 maart 0,5 procent rente betalen.
Het moederbedrijf, De Volksbank, wijt deze maatregel aan de aanhoudend lage rente op de financiële markten.
ABN AMRO, Rabobank en ING hanteren ook al negatieve rentes voor rijke spaarders.
De Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN en Regiobank, voert vanaf 1 maart volgend jaar een negatieve rente in voor spaartegoeden boven de 250.000 euro.
Volgens de bank wordt de wijziging doorgevoerd door de aanhoudende lage en negatieve rentes op de financiële markten. Tegelijkertijd wordt er meer gespaard.
Klanten van de Volksbank met een spaarrekening ontvangen tot een saldo van een kwart miljoen euro een rente van 0,01 procent. Op het spaargeld boven dat bedrag betalen klanten straks een rente van 0,5 procent.
ASN Bank had eerder dit jaar te maken met een forse toestroom van zakelijke spaarders. De bank overwoog toen al een negatieve rente.
De Volksbank volgt het voorbeeld van andere grootbanken
Met de ingreep volgt de Volksbank het voorbeeld van ING en Rabobank. ABN AMRO hanteert een negatieve spaarrente boven een bedrag van een half miljoen euro.
Lees meer: Negatieve rente – zo werkt het en dit betekent het voor je hypotheek en spaargeld
Rabobank laat spaarders met meer dan 250.000 euro vanaf 1 januari 2021 0,5 procent rente betalen boven die grens.
Eerder gold dit alleen voor rekeningen met een saldo boven de 1 miljoen euro. De aanpassing van Rabobank geldt per zakelijke of particuliere rekening, dus niet per klant.
ING kondigde afgelopen zomer aan zijn negatieve rente van een half procent vanaf tegoeden van 250.000 euro te rekenen, in plaats van 1 miljoen euro.
Voor zakelijke klanten van ING ging de wijziging op 1 oktober in. Voor particuliere klanten gebeurt dit vanaf 1 januari.
De spaarrente is al tijden laag
De spaarrente is al tijden erg laag. Dat komt onder andere omdat de banken zelf rente moeten betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen.
Daarnaast wijzen economen erop dat structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, de rentes drukken.
Vergrijzing remt bijvoorbeeld de economische groei en daarmee ook inflatie. Dat heeft een lagere rente tot gevolg.
[activecampaign form=24]